Conducerea agresivă – Știați că?

CONDUCEREA AGRESIVĂ – Știați că?
… agresivitatea în trafic reprezintă un risc major pentru siguranța circulației rutiere, multe dintre situațiile tensionate create de asemenea comportamente degenerând în acte de violență sau în accidente?
… recentele modificări survenite in legislația rutieră1 au definit și incriminat comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, fiind prevazute sancțiuni aspre cu scopul de a descuraja astfel de manifestari periculoase?
… prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
– deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
– întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
– pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
– circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
– folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
– conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
– mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
– realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
– conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
… adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4 sau 5 puncte-amendă) și cu aplicarea sancțiunii complementare privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile?
… în situația în care, urmare a adoptarii unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, fapta se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă) și cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile?
… un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului dar prin exceptie, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 un punct-amendă este 145 lei?
… constatarea contravențiilor privind adoptarea unui comportament agresiv în trafic și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră?
… pentru constatarea contravențiilor privind adoptarea unui comportament agresiv se pot folosi mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției?
… cei mai predispuși la conducere agresivă sunt șoferii stresați, obosiți sau cu temperament emoțional, întrucât pot suferi unele dereglări care reduc drastic siguranța acestora?
… îți poți recunoaște și conștientiza semnele înclinației tale spre agresivitate în trafic dacă obișnuiești să accelerezi chiar dacă nu se impune, forțezi trecerea și ai tendința de a te strecura continuu, nu semnalizezi schimbările de direcție, nu păstrezi distanța în mers sau claxonezi și dai flash-uri des?
… o atitudine agresivă în conducerea vehiculelor pe drumurile publice te poate costa scump, pornind de la amenda consistentă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de timp determinată, până la cheltuieli însemnate pentru suportarea reparațiilor în caz de accident ori răspundere materială, civilă sau penală, după caz, atunci când consecințele sunt grave?
… odată conștientizate propriile manifestări negative, este necesară asumarea unui angajament personal pentru diminuarea agresivității în trafic, făcând alegerile corecte când sunteți la volan, prin aplicarea proverbului „Ce ție nu-ți place, altuia nu face!”?
… pentru a vă proteja de comportamentul agresiv al celorlalți șoferi:
– manifestați atenție în trafic și încercați să anticipați intențiile celorlați;
– dați dovadă de politețe în trafic și toleranță față de cei care greșesc;
– luați-vă toate măsurile de siguranță necesare;
– nu dați curs provocărilor, evitând contactul vizual și gesticularea;
– facilitați trecerea celor nervoși.